Passa al contingut principal

El Projecte Microvinya a l'IES Andreu Sempere


Fa uns pocs anys, el Celler de la Muntanya de Muro va posar en marxa el “Projecte Microvinya” mitjançant el qual pretenia aconseguir una quàdruple rendibilitat al minifundi de les nostres comarques: rendibilitat econòmica, en poder obtenir raïm de qualitat sense ser propietaris de terres ni vinyes; rendibilitat social, en establir una nova relació amb els minifundistes; rendibilitat cultural, en potenciar la recuperació del conreu de la vinya i l’elaboració de vi a la nostra terra i rendibilitat mediambiental, en contribuir a la recuperació del nostre sistema mediterrani.

El nostre Institut és membre de la Xarxa d’Escoles Associades a la Unesco i participa en alguns dels projectes proposats per dita xarxa. Un dels projectes s’anomena “PMO. Projecte Mediterrani Occidental” i té com a objectiu fonamental l’estudi dels problemes ambientals, culturals i socials de la Mediterrània, especialment la interdependència entre les persones i el medi natural. Els temes concrets en els quals es treballa són: l’aigua, l’energia, la desertificació, la diversitat biològica i l’etnogràfica.

Es va posar en marxa el “Projecte Microvinya de l’IES Andreu Sempere” al si de les activitats del “Projecte Mediterrani Occidental” de la Xarxa Unesco. Amb la col·laboració del Celler, durant el curs 2007­-2008 es van plantar 254 ceps de vinya de la varietat Giró a l’IES Andreu Sempere d’Alcoi. L’alumnat voluntari que participa en el Taller de Jardineria i el Taller de Microvinya va plantar les vinyes, va fer les feines de manteniment i poda de la vinya.

Eixe mateix curs es va organitzar al centre un curs sobre “Els Mons del Vi”, que va incloure activitats de tast de vi, taules rodones i ponències diverses sobre temes relacionats amb el minifundi, el conreu mediterrani, el món clàssic, les vinyes, el raïm, el vi, el cinema, la música, l’oci, i la gastronomia, entre altres.

En el mes de novembre de 2008 vam convidar els pares i mares dels alumnes del nostre centre a conèixer de primera mà aquest projecte educatiu; i per això vam organitzar una visita a les nostres vinyes i al Celler de la Muntanya.

El mes de gener de 2009 els Departaments de Llatí i de Música, amb els alumnes del Grup de Teatre del nostre Institut, van celebrar el ritual romà dels “Ambarvals” amb motiu de la purificació de les nostres microvinyes.

La primera verema es va realitzar a finals de setembre de 2010 i l’alumnat implicat en el projecte així com els pares i les mares van poder visitar el Celler i conèixer en directe el procés de vinificació.

Durant el curs 2009-2010 l’alumnat del Programa de Qualificació Inicial - Agrària va treballar en les microvinyes realitzant la poda, neteja i manteniment així com diversos tractaments.

En març de 2011, el Celler de la Muntanya ha instal·lat espatlleres per iniciar la conducció de la vinya.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Verema 2013

Projecte Mediterrani Occidental

Com el nostre Institut és membre de la Xarxa d’Escoles Associades a la Unesco i participa en alguns dels projectes proposats per dita xarxa, durant el curs 2007-2008 es va demanar la incorporació del Projecte Microvinya de l'IES Andreu Sempere al PMO (Projecte Mediterrani Occidental).   El Projecte del Mediterrani Occidental té com a objectiu fonamental l’estudi dels problemes ambientals, culturals i socials de la Mediterrània, especialment la interdependència entre les persones i el medi natural. Els temes concrets en els quals es treballa són: l’aigua, l’energia, la desertificació, la diversitat biològica i l’etnogràfica.